Ere-Gouden Roos voor "Top gear" van BBC

Het populaire BBC-programma "Top gear" heeft in Luzern in Zwitserland een ere-Gouden Roos gekregen. De Gouden Roos voor het beste tv-programma was voor de Australische docureeks "Go back to where you came from".

"Top gear" wordt in 198 landen uitgezonden. Presentator Jeremy Clarkson (foto in tekst) kwam de prijs ophalen. Hij grapte dat er "ongeveer 7 miljoen auto's vernield moesten worden om de prijs te winnen". "Dit is de beste baan ter wereld", voegde hij eraan toe. "En ik hoop dat ik dit eeuwig kan blijven doen, heel erg bedankt voor deze eer."

De hoofdprijs, de Gouden Roos voor het beste televisieprogramma, ging naar de Australische docureeks "Go back to where you came from". De jury koos de controversiële reeks niet alleen voor zijn entertainende waarde, maar ook voor de culturele relevantie. In het programma wordt een reeks jonge Australiërs gevolgd. Sommigen onder hen houden er racistische denkpatronen op na. Zij leggen het parcours van vluchtelingen af en leren zo zichzelf en hun medemens beter kennen.

De Gouden Roos voor het beste live-evenement was voor de uitzending van het Eurovisiesongfestival. Gisterennamiddag raakte al bekend dat het VTM-programma "Wat als?" zijn nominatie in de categorie comedy niet heeft kunnen verzilveren.