Europese Commissie ziet herstel aan de horizon

De Europese Commissie voorspelt voor ons land een nulgroei van de economie en een begrotingstekort van 3,0 procent voor 2012. Volgend jaar zal de economie opnieuw aantrekken, klinkt het. De commissie verwacht dan een groei van 1,0 procent in de eurozone.

Om 11 uur gaf eurocommissaris voor Economie Olli Rehn een persconferentie over de lenteprognose van de Commissie. Die geeft een verwachting voor de economische groei, de werkloosheid en de inflatie in de Europese Unie voor de rest van het jaar en voor 2013.

Voor ons land verwacht de Commissie een nulgroei voor 2012. Voor volgend jaar wordt het groeicijfer op 1,2 procent geschat. Het begrotingstekort wordt dit jaar geraamd op 3,0 procent. Dat is meer dan de 2,8 procent die de regering vooropgesteld heeft. Als het beleid niet verandert, zal het tekort in 2013 3,3 procent bedragen, hoewel er toch economische groei zal zijn, klinkt het ook. Het doel van de federale regering is een tekort van 2,15 procent.

Voor de hele EU verwacht Rehn een krimp van de economie van 0,3 procent voor 2012. "We zitten in een milde recessie", stelt de eurocommissaris. Maar herstel is in zicht, luidt het. Volgend jaar wordt opnieuw groei verwacht, 1,3 procent. Voor de 17 eurolanden ligt de verwachte groei in 2013 iets lager, op 1,0 procent.

De cijfers van Rehn zijn somberder dan in november vorig jaar, toen er ook een verwachting voor 2012 werd uitgesproken. Er werd toen nog uitgegaan van een groei van 0,5 procent.

Rehn ongerust over hoge werkloosheid

In Griekenland (8,4 procent), Ierland (7,5 procent) en Spanje (6,3 procent) zijn de verwachte begrotingstekorten voor 2013 het grootst. Nochtans hoopt de Spaanse regering om volgend jaar de norm van 3 procent te halen. Het verwachte gemiddelde in de EU voor 2013 ligt op 3,3 procent, iets boven die norm.

Voor Spanje, dat de jongste tijd het nieuwe Europese zorgenkind lijkt te worden, zal de recessie voortduren in 2013. De Commissie verwacht een krimp van de economie van 0,3 procent. Voor Griekenland, waar de krimp dit jaar naar verwachting 4,7 procent zal bedragen, wordt een nulgroei voorspeld in 2013.

De Griekse politici werden door Rehn op hun verantwoordelijkheid gewezen. "Ik vertrouw erop dat de Griekse politieke krachten in staat zullen zijn om snel een regering te vormen. Die moet verzekeren dat Griekenland weer stabiel wordt en aansluit bij groei."

De hoge werkloosheid in de EU blijft een belangrijk probleem, benadrukte Rehn nog. Het werkloosheidscijfer zal meer dan 10 procent blijven bedragen in 2013, voorspelt de Commissie, in de eurozone zelfs 11 procent.