Gekko's moeten kakkerlakken bestrijden in Meise

In de serres van de Nationale Plantentuin in Meise zijn 12 gekko's losgelaten. Dat is een soort hagedis. De diertjes moeten helpen om kakkerlakken te bestrijden, zonder dat de Plantentuin meer insecticiden moet gebruiken. De gekko's zijn, inclusief hun staart, 30 centimeter lang.

"We maken al langer gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen om het gebruik van insecticiden of andere chemische producten zo veel mogelijk terug te dringen", legt Koen Es van de Plantentuin uit. Maar kakkerlakken zijn moeilijk om te bestrijden, omdat ze zich met de meeste biologische bestrijdingsmiddelen voeden.

Gekko's leven net zoals kakkerlakken 's nachts. Bovendien kunnen de reptielen gemakkelijk gehouden worden in tropische serres. Ze treffen daar het klimaat aan waarin ze van nature thuishoren.

"Er worden zowel mannetjes als vrouwtjes in de serres geplaatst. De bedoeling is dat er daardoor op termijn vanzelf een permanent evenwicht ontstaat", aldus Es.

Overdag houden de hagedissen zich schuil. De bezoekers van het Plantenpaleis zullen de dieren, die inclusief hun staart ongeveer 30 centimeter groot zijn, dus niet vaak te zien krijgen.