Griekenland op weg naar nieuwe verkiezingen?

In Griekenland is ook de socialistische leider Evangelos Venizelos er niet in geslaagd om een regeringscoalitie te vormen. Eerder gooiden ook al de links-radicaal Alexis Tsipras (Syriza) en de conservatief Antonis Samaras (Nieuwe Democratie) de handdoek in de ring. Het huidige overleg liep spaak toen bleek dat Tsipras niet bereid was om mee te stappen in een zogenoemde brede coalitie.

Venizelos wou samen met Nieuwe Democratie, Syriza en de kleinere partij Democratisch Links (Dimar) een brede, pro-Europese coalitie vormen. Gisteren kwam hij tot een akkoord met zowel Nieuwe Democratie als Dimar. Maar het was de leider van Syriza die vandaag roet in het eten gooide.

Tsipras blies vandaag het overleg op. Na afloop van zijn gesprek met Venizelos verklaarde Tspiras dat hij niet in een regering zou stappen die de voorwaarden van het Europese reddingsplan wil naleven. "Dat plan is te streng", aldus Tsipras. "Het volk heeft het bezuinigingsakkoord veroordeeld en geen enkele regering mag ermee doorgaan", voegde hij eraan toe. Syriza eindigde zondag verrassend tweede bij de parlementsverkiezingen en doet het momenteel nog beter in de peilingen.

De vroegere minister van Financiën gaf toe dat hij gefaald heeft. "Ik ga zaterdagmiddag de president van de republiek op de hoogte brengen", aldus Venizelos. "En ik hoop dat tijdens een vergadering onder leiding van Karolos Papoulias elke partij haar verantwoordelijkheden zal opnemen." Volgens de Griekse grondwet moet Papoulias een ultieme poging doen om de leiders van alle partijen toch nog aan de onderhandelingstafel te krijgen. Als dat niet lukt, lijken nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.

Intussen hebben zowel Europees voorzitter Herman Van Rompuy als Commissievoorzitter José Manuel Barroso Griekenland opgeroepen om zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van Europa op te nemen.