Groen licht voor pil die hiv kan afremmen

In de VS heeft een adviesraad het licht op groen gezet voor een medicijn dat hiv-besmetting kan voorkomen bij mensen die niet besmet zijn. Maar sommige experts zijn ook gekant tegen zo'n preventieve pil.

Het gaat om Truvada. Dat medicijn wordt nu al -in combinatie met andere middelen- voorgeschreven aan mensen die besmet zijn met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Maar nu heeft een panel van specialisten het licht op groen gezet om de pil ook voor te schrijven aan mensen die niet besmet zijn. Studies bij risicogroepen, zoals homoseksuele mannen, hebben uitgewezen dat Truvada het risico op hiv-besmetting doet afnemen met 44 tot 73 procent.

Het Antiviral Drugs Advisory Committee adviseert de Food and Drug Administration (FDA) in de VS. De FDA moet het preventieve gebruik nog goedkeuren, maar de FDA volgt het adviesorgaan bijna altijd.

Truvada mag voortaan dus wellicht ook voorgeschreven worden aan enkele risicogroepen: mensen van wie de partners hiv-positief is, mannen die seks hebben met verschillende partners en mensen die om andere redenen een hoger risico lopen.

Toch zijn er specialisten die tegen het preventieve gebruik zijn. Zij vinden dat Truvada een vals gevoel van veiligheid geeft en vrezen voor meer risicovol gedrag. Ook vrezen de tegenstanders dat er een resistente hiv-vorm zal ontstaan. Daarenboven is Truvada duur en kan het fondsen weghalen voor de zoektocht naar andere hiv-medicijnen.