Hoe anders is "anders" in Rotselaar?

Rotselaar is een nieuwe politieke beweging rijker: anders. Anders profileert zich als een alternatief voor het huidige gemeentebestuur, dat al sinds jaar en dag aan de macht is. "Onze gemeente heeft nood aan een totaalvisie", klinkt het.

Wie de voorbije dagen door Rotselaar wandelde, fietste of reed, zal her en der in een voortuin een veelkleurig windmolentje opgemerkt hebben. Een symbool van de nieuwe politieke beweging anders, die de voorbije dagen een zelfbouwpakket van zo'n molentje in 7.000 Rotselaarse brievenbussen postte.

De initiatiefnemers noemen zichzelf een groep enthousiaste mensen uit Rotselaar, Werchter, Rotselaar-Heikant en Wezemaal. "U kent ons. Wij zijn de mensen die u tijdens een eetdag met een schort ziet rondlopen, wij organiseren de barbecue in uw straat. Wij zetten ons in voor de ouderraad van de school van onze kinderen, wij steken de handen uit de mouwen voor de mensen die het niet gemakkelijk hebben. En dat doen we al jaren. Gewoon, omdat we ons dorp graag zien."

Rotselaar heeft dringend een nieuwe wind nodig, vinden de initiatiefnemers. Ze erkennen dat het huidige gemeentebestuur, dat al bijna 20 jaar de lijnen uitzet, een aantal mooie dingen gerealiseerd heeft. "Maar er zit duidelijk sleet op de ploeg."

"De laatste jaren werd hun stijl meer en meer autoritair en ging er steeds meer aandacht naar grootse prestigeprojecten, niet altijd in het belang van de eigen gemeente. De rekeningen van die projecten zullen zich nog vele jaren laten voelen in de gemeentekas, net nu alle gemeenten het met een pak minder zullen moeten stellen dan voorheen", klinkt het in hun persbericht.

De nieuwe partij hekelt ook de manier waarop het huidige bestuur beslissingen neemt. "Dat doe je niet langer "en petit comité" in een of ander achterkamertje." Nee, anders wil dat anders aanpakken. "In de 21e eeuw neem je beslissingen met meer inspraak en transparantie voor inwoners, ambtenaren, adviesraden en verenigingen."

lees ook