Ingrid Lieten lanceert Steunpunt Media

Minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) stelde vandaag het Steunpunt Media voor. Lieten introduceert daarmee een nieuwe partner in de sector die de inhoud en het mediagebruik van de Vlaamse media zal monitoren.

Het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA), dat sinds 2003 de hoofdjournaals van VRT en VTM onderzoekt, zal opgaan in het nieuwe Steunpunt Media.

"Een van de belangrijke strategische doelstellingen van mijn mediabeleid gaat over het bewaken en het stimuleren van de kwaliteit, de pluriformiteit en de onafhankelijkheid van de media in Vlaanderen", zegt Ingrid Lieten.

"Om doeltreffend beleid te maken, is het belangrijk te weten waar de journalistiek vandaag staat, en hoe zij evolueert in functie van de evoluties in het medialandschap. Een steunpunt dat als partner de sector en het beleid een goed onderbouwde spiegel voorhoudt, kan ons helpen het kwaliteitsdebat te voeren en onze kwaliteitsvol te versterken."

Het Steunpunt wordt gevormd door een consortium van onderzoeksgroepen van Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Er zal zowel onderzoek gevoerd worden op korte termijn als op lange termijn.