Kartel grootste partijen zet rest buitenspel

De verkiezingen in 2006 brachten in Koksijde geen aardverschuiving teweeg. De VLD van burgemeester Marc Vanden Bussche (13 zetels) kon rustig voort "regeren". Zijn partij sloot een coalitie met Stem/N-VA van Jan Loones (2 zetels) en de SP.A (3 zetels). CD&V (7 zetels) bleef aan de kant. Dat zal nu haast zeker niet meer het geval zijn.

Guido Decorte (CD&V) voerde een degelijke oppositie, maar zijn partij greep in 2006 weer naast de prijzen. Het zal ons in 2012 niet meer overkomen, redeneerde de partij. Ze ging in op het voorstel van Marc Vanden Bussche (eerste foto in tekst) om samen in kartel naar de verkiezingen van 14 oktober te trekken. Handig strateeg als hij is, schakelde de burgemeester op die manier zijn grootste concurrent uit en CD&V mag dromen van een aantal mandaten.

Iedereen tevreden, kortom. Behalve dan Sophie en haar nonkel - tevens oud-burgemeester - Henri Dewulf. Zij konden het kartel niet appreciëren en lagen geregeld dwars. Ze werden uiteindelijk uit de CD&V-fractie gezet.

CD&V rekent op boegbeeld Guido Decorte (op 3) en lijstduwer Albert Serpieters, maar verwacht ook veel van zakenvrouw Dorine Geersens (op 5).

Open VLD kreeg 17 van de 27 plaatsen op de kartellijst. Lijsttrekker Marc Vanden Bussche, Herwig Vollon, Stéphanie Anseeuw, Greta Delie, Fréderic Devos en Charlotte Castelein waren in 2006 samen goed voor bijna 10.000 voorkeurstemmen. Zij prijken logischerwijze weer bovenaan. Uitkijken of de kiezers Vanden Bussche en Vollon nog aanrekenen dat zij tussendoor een uitstap naar LDD maakten.

Weer coalitie met de N-VA?

De N-VA van Jan Loones gaat voor het eerst uitsluitend onder die naam naar de verkiezingen, uiteraard in de hoop een graantje mee te pikken van de populariteit die de partij nationaal nog altijd te beurt valt. Ietwat verrassend trekt Rita Gantois en niet Jan Loones de lijst. Peter Hillewaere staat op twee. Jan Loones duwt.

Het zou best kunnen dat burgemeester Marc Vanden Bussche, indien zijn kartel zegeviert, de N-VA mee in het beleid wil.

Onbekende factor Impuls

Of Vlaams Belang in de gemeenteraad blijft of deelt in de nationale malaise valt af te wachten, maar de grote onbekende voor de verkiezingen is de nieuwe partij Impuls van Elwin Van Herck (derde foto in tekst). "Het Groot Koksijds Alternatief" noemt Van Herck zijn kind.

Impuls komt voort uit de S.PA en zal kandidaten van allerlei strekkingen herbergen. Elwin Van Herck heeft het liever over een lijst zonder politieke kleur of ideologie. Dat interesseert velen niet meer, volgens hem. Eens zien of de kiezer er ook zo over denkt.

Mark Maes

lees ook