Licht op groen voor actieplan fraudebestrijding

De regering-Di Rupo gaat de fiscale en sociale fraude voortaan harder aanpakken. Daarvoor keurde de ministerraad een plan goed met niet minder dan 100 actiepunten. Het plan richt zich vooral op de grootschalige fiscale fraude. De verjaring van fraudemisdrijven wordt anders. Er komen ook gerichtere controles en meer samenwerking.

Bovenaan het prioriteitenlijstje staat de strijd tegen de grote en georganiseerde fraude. Staatssecretaris John Crombez (SP.A) wil misbruik bij vennootschappen aanpakken.

"We zien btw-carrousels in de fiscaliteit, C4-fraude in de sociale sfeer. Dat zijn constructies die vennootschappen gebruiken zonder economisch doel. Het enige doel is te frauderen. Maar de schade voor de maatschappij en de oneerlijke concurrentie die eruit kan voortvloeien, kan bijzonder groot zijn."

Belangrijk is ook de koppeling van databanken. Dat moet helpen bij de controle op rechtspersonen bij kmo's en de strijd tegen uitkeringsfraude. Door meer en beter samen te werken moeten fraudeurs er gemakkelijker van tussen worden gevist.

Verjaring wordt moeilijker

Speciale aandacht in het plan gaat naar het sluiten van het achterpoortje van de verjaring. Fraudeurs starten nu soms ellenlange juridische procedures op om te kunnen aansturen op verjaring.

"We maken de verjaring moeilijker wanneer er gebruik wordt gemaakt van valse documenten. Maar nog veel liever gaan de zaken bij justitie snel genoeg zodat verjaring niet speelt. De dossiers zullen ten gronde worden afgewerkt", besluit Crombez.

"Iedereen mee verantwoordelijk"

Vorige week lekte het actieplan van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) al uit. Maar Crombez wilde zelf geen commentaar kwijt zolang het plan niet was goedgekeurd door de ministerraad. Dat is vandaag gebeurd.

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het "actieplan in de strijd tegen de fiscale en sociale fraude". De strijd tegen fraude is een van de topprioriteiten van de regering-Di Rupo. "Het is van fundamenteel belang voor de sociale rechtvaardigheid", zei de premier.

Elke minister is verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen binnen zijn bevoegdheid. De coördinatie gebeurt door staatssecretaris voor Fraudebestrijding Crombez. Om de drie maanden zal hij een stand van zaken opmaken.