Na autodelen: "bakfietsdelen" in Gent

In Gent kun je voortaan bakfietsen huren. Op twee plaatsen in de stad staan twee bakfietsen ter beschikking voor mensen die lid zijn van de organisatie Cambio. Het project werd gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en door stad Gent.

Autodelen bestaat al langer. Organisaties kopen auto's aan en mensen kunnen via een website die auto's reserveren. Dat systeem is goedkoper voor mensen die niet elke dag een auto nodig hebben, maar bijvoorbeeld wekelijks naar de supermarkt willen.

In Gent kun je nu ook "bakfietsdelen". Het systeem werkt op dezelfde manier. "Via bakfietsdelen kan een uitstap met de kinderen, boodschappen doen of materiaal verhuizen handig, vlot en betaalbaar gebeuren", vertelt initiatiefnemer Steven Geirnaert.

"Als je een bakfiets wil kopen, kost dat tussen de 1.000 en de 2.000 euro, dat is toch behoorlijk duur", klinkt het. "Daarbij kan niet iedereen een bakfiets thuis parkeren. Bakfietsen delen kan dan de oplossing zijn."

De bakfiets kost 1,75 euro per uur of 15 euro voor een hele dag. Dat is hetzelfde bedrag als een auto huren bij Cambio. Maar aangezien gebruikers zelf trappen, wordt er geen kilometerheffing aangerekend.

Bakfietsdelen is een initiatief van Cambio, in samenwerking met Max Mobiel en het Gents MilieuFront. Voor de realisatie subsidieerde Vlaanderen 28.730 euro en Gent 6.500 euro. Meer informatie vindt u op www.testbak.be.