Obama haalt 15 miljoen dollar op bij Clooney

De campagnekas van de Amerikaanse president Barack Obama is aangedikt met 15 miljoen dollar na een fundraiser bij de acteur George Clooney. Zijn standpunt over het homohuwelijk geeft Obama in Hollywood de wind in de zeilen.

"Ik vind dat homokoppels moeten kunnen trouwen": een historische uitspraak voor een Amerikaanse president. In Hollywood is het nieuwe standpunt van Obama duidelijk in bijzonder goede aarde gevallen.

De acteur George Clooney hield gisterenavond een geldinzamelactie in zijn huis. Gasten moesten 40.000 dollar betalen om aanwezig te zijn. Ook deden enkele rijke mensen een gift. In totaal bracht de fundraiser 15 miljoen dollar op, een record.

Obama gaf ook een toespraak op het evenement. De speech was doorspekt met grapjes. "We hebben precies het nieuws gehaald gisteren", begon Obama, die niet meer expliciet verwees naar zijn holebi-standpunt. "Het is het logische gevolg van wat Amerika moet zijn: een land dat iedereen eerlijk behandelt en iedereen een kans geeft."

"Clooney uit de foto geknipt"

Obama herinnerde het publiek aan de iconische "Hope"-poster uit de campagne in 2008 (foto in tekst). Die poster is gebaseerd op een foto waar Obama, toen nog senator, naast Clooney zit toen de acteur kwam actievoeren over Darfoer. "Dat moet de eerste en de laatste keer geweest zijn dat George Clooney uit een foto werd geknipt", grapte Obama.

Over het vele geld dat Obama ophaalde bij Clooney, probeert Obama bescheiden te zijn. "Dat is omdat ze houden van George. Mij hebben ze graag, maar ze houden van George." Op het diner waren ook onder meer Salma Hayek, Tobey Maguire, Barbra Streisand en haar man James Brolin aanwezig in het huis van Clooney. Journalisten mochten binnen, maar foto's nemen was blijkbaar niet toegelaten.

Eerder op de dag hield Obama ook een campagnebijeenkomst in Seattle. Daar kwamen veel mensen op straat hem toejuichen voor zijn standpunt over het homohuwelijk.

Toch ligt het nieuwe standpunt van Obama ook bij veel mensen moeilijk, zelfs in zijn eigen Democratische partij. Verschillende lokale politici hopen namelijk eveneens herverkozen te worden in november en voor sommigen ligt het moeilijk om zich volmondig achter de president te scharen.

De woordvoerder van Obama, Jay Carney, liet nog verstaan dat het standpunt over het homohuwelijk niet zomaar een campagnestunt was. "Obama en Romney verschillen al langer compleet van mening over dat onderwerp. Romney wil zelfs discriminatie in de grondwet opnemen."