Ontploffingsgevaar geweken na treinongeval Godinne

De inwoners van de geëvacueerde woningen in Godinne (Namen) zullen pas ten vroegste morgenvroeg naar huis kunnen terugkeren. Na een botsing tussen 2 goederentreinen vanmiddag werden onder meer een school, een rusthuis en een instelling voor mensen met een handicap, ontruimd uit vrees voor een explosie. De veiligheidszone is inmiddels teruggebracht van 800 tot 350 meter.

Door het ongeval op de spoorlijn tussen Namen en Dinant ontspoorden enkele wagons, de spoorinfrastructuur raakte zwaar beschadigd. De brokstukken zouden verspreid zijn over verschillende achtertuinen van huizen.

Omdat een van de twee treinen chemische producten vervoerde, werd vanmiddag een veiligheidszone van 800 meter rond de treinwrakken ingesteld. Uit één van de treinen lekte ook een kleine hoeveelheid vloeistof. Uiteindelijk bleek iets voor 18 uur dat het om een onschadelijke substantie ging. Volgens NMBS Logistics bleef de wagon die wel gevaarlijke stoffen vervoerde bij het ongeval intact.

Omdat aanvankelijk wel gevreesd werd voor ontploffingsgevaar, werden verschillende huizen, een nabijgelegen school, een rusthuis en een instelling voor mensen met een handicap ontruimd. In totaal ging het om een 250-tal kleuters en lagere schoolkinderen en een 20-tal bejaarden.

De bewoners die in de verkleinde veiligheidszone wonen, zullen ten vroegste morgenvroeg naar huis kunnen terugkeren. Ze zullen de nacht moeten doorbrengen bij familie of kennissen, in de opvangcentra of in de sportzaal van Yvoir. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat.

De takeloperatie belooft omslachtig en riscicovol te zijn. Eerst moeten de wagons die nog rijvaardig zijn losgekoppeld en weggesleept worden. En daarna moeten tankwagens de giftige zwavelkoolstof die zich in een van de wagons bevindt, overhevelen.

Twee lichtgewonden

Bij de botsing zelf raakten de twee machinisten lichtgewond. De ene trein reed achteraan in op de andere die stilstond op de sporen. De bestuurder van de aanrijdende trein liep verwondingen op. Zijn collega in de andere trein raakte lichtgewond toen hij in paniek uit de locomotief sprong. Beide machinisten hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

De oorzaak van het ongeval is nog niet gekend. De NMBS gaat momenteel uit van 3 mogelijke hypotheses: of de bestuurder van de tweede trein heeft de stilstaande trein voor hem niet opgemerkt, of hij heeft een stopsignaal niet opgemerkt, of de oorzaak moet gezocht worden bij een brand in een seinhuis in Dinant vorige week.

Treinverkeer onderbroken

Het treinverkeer tussen Jambes en Dinant is zeker nog het hele weekend onderbroken. Reizigers kunnen tussen Jambes en Yvoir gebruikmaken van een vervangende busdienst. Meer informatie vindt u op de website van infrabel.