Oorlogsfotograaf Horst Faas is overleden

De Duitse oorlogsfotograaf Horst Faas is overleden. Hij is vooral bekend van de foto's die hij tijdens de Vietnamoorlog (1957-1975) maakte voor het persagentschap Associated Press. Hij is 79 jaar geworden.

Faas won vier grote prijzen tijdens zijn carrière, waaronder twee Pulitzerprijzen. Tijdens het hoogtepunt van de Vietnamoorlog was hij diensthoofd van de afdeling van AP in Saigon. Hij begeleidde er jonge Vietnamese fotografen die beelden van de oorlog gemaakt hebben die intussen tot het collectieve geheugen behoren.

In 1967 geraakte hij gewond. Hij belandde in een rolstoel. "Horst Faas was een reus in de wereld van de fotojournalistiek", zegt Santiago Lyon, chef fotografie bij AP. "Zijn uitzonderlijke toewijding om moeilijke verhalen te vertellen was uniek en opmerkelijk."

In 2007 sprak Faas in een interview met BBC over zijn baan. "Ik probeerde elke dag in de kranten te geraken, de concurrentie te verslaan met betere foto's. Ik probeerde niets grandioos te doen. De foto's werden gebruikt en er was vraag naar omdat Vietnam jarenlang de voorpagina's van de krant haalde. Ik leefde van dag tot dag, van gebeurtenis naar gebeurtenis. Het was een perfect verhaal voor een fotograaf van een persagentschap."