Scott Manyo mag toch studies afmaken

Scott Manyo is vrijgelaten uit het centrum voor illegalen in Merksplas en mag terug naar zijn pleegouders. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) beslist. De Kameroense scoutsleider mag zijn studies afmaken.

De 20-jarige Manyo zou worden uitgewezen, maar mag nu toch blijven tot hij zijn studies heeft afgemaakt. “Na een lang gesprek met de Dienst Vreemdelingenzaken, hebben we besloten dat het het beste zou zijn dat Scott zijn studies in België zou beëindigen gezien zijn speciale situatie en dossier”, aldus De Block.

Het is niet duidelijk of hij ook na zijn studies in ons land kan blijven. "Ik kan enkel zeggen wat nu beslist is en dat is dat hij zijn studies mag afmaken in België", aldus De Block.

Zijn pleegouders zijn opgelucht dat Scott weer thuis is. "Het was voor ons een complete verrassing. Gisteravond zijn we hem mogen gaan halen. Het is leuk dat iedereen terug thuis is. Het is zo'n beetje de parabel van de verloren zoon", zegt zijn pleegvader. Volgens zijn pleegmoeder is Scott "overdonderd en geschrokken van alle media-aandacht".

Vanaf volgende week gaat Scott terug naar school en "stilaan hopen we dat hij terug zijn normale leven kan aanvangen", zegt zijn pleegmoeder. Hoe het verder moet na zijn studies, is nog een raadsel. "Vanaf volgende week hebben we terug afspraken met de advocaat hoe het verder zal verlopen."

Manyo, die door zijn omgeving geroemd wordt als toonbeeld van integratie, vluchtte in 2008 vanuit Kameroen naar ons land. Manyo is al twee jaar scoutsleider van de kapoenen in Boortmeerbeek. Hij kan op veel steun rekenen van zijn vrienden. En ook de school in Mechelen waar de jongen sinds 3 jaar een opleiding deeltijds werken en leren volgt, staat volledig achter hem.

Meest gelezen