Studenten mogen zelf examenvorm kiezen

Studenten die de opleiding “Pedagogie van het jonge kind” volgen aan Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen, mogen zelf hun examenvorm kiezen. De opleiding wil op die manier meer onderwijs op maat aanbieden.

Volgens opleidingshoofd Lien Werbrouck komt dat niet op vraag van de studenten. “We hebben er bewust voor gekozen bij de start van deze nieuwe opleiding in september”, klinkt het in het radioprogramma "Peeters en Pichal". “We willen op die manier inzetten op de kwaliteiten van de studenten, zodat studenten niet gehinderd worden door de examenvorm.”

Werbrouck benadrukt wel dat sommige onderdelen - zoals spelling - sowieso schriftelijk gebeuren. Andere onderdelen blijven sowieso mondeling. “In sommige gevallen heb je dan bijvoorbeeld de keuze tussen een klassiek schriftelijk examen of een meerkeuze-examen.”

Het systeem verhoogt wel de werkdruk voor de docenten, maar het komt volgens Werbrouck wel het niveau van de examens ten goede. “Beide examens zijn uiteraard evenwaardig."