VCD smelt samen met BROS in Bree

VCD (Vrije Vlaamse Christen Democraten) en BROS (Breese Open Samenwerking) trekken samen naar de kiezer. "Een evidente keuze", volgens Rudi Cober van BROS (foto). Rik Hertogs, woordvoerder van VCD, is strijdvaardig: "De koekendoos is leeg!"

Voor VCD is de samensmelting een opluchting. De partij van Rik Hertogs heeft dus een partner gevonden om naar de kiezer te stappen in Bree. In 2004 scheurde VCD zich af van CD&V nadat bekend geraakt was dat het partijbestuur een akkoord had gesloten met Verjonging, de partij van burgemeester Jaak Gabriëls.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 oogstte VCD twee zetels en BROS leverde drie raadsleden in het gemeentehuis. BROS vertegenwoordigt zowel SP.A, N-VA als onafhankelijken in Bree. "We hopen naar vijf zetels te kunnen groeien", zegt gemeenteraadslid Rudi Cober. "Dankzij ons werk in de oppositie kwamen er trouwens groepsaankopen voor gas en elektriciteit. Dat zal de inwoner zich nog wel herinneren."

Hertogs is overtuigd dat de oppositie in Bree sterk naar voren zal komen op 14 oktober. "We zullen de kiezer zeker niet teleurstellen." De naar verluidt "torenhoge schuldenberg" is een probleem dat zal aangekaart worden in de verkiezingsfolder van BROS. "De afbouw van deze schuld is het eerste wat het nieuwe bestuur zal moeten doen", zegt Hertogs.

De coalitie van Verjonging en CD&V is gewaarschuwd. "Geschenken hoeven ze niet meer te verwachten, de koekendoos is leeg", klinkt het bij BROS.

Rudi Cober twijfelt niet aan de slaagkansen van het nieuwe oppositieblok. "De komst van VCD naar de lijst van BROS is een grote stap vooruit voor Bree."

Meest gelezen