Verrassend miljardenverlies voor JPMorgan Chase

JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, heeft in enkele weken 2 miljard dollar (1,55 miljard euro) verlies geleden door risicovolle investeringen. Topman Jamie Dimon excuseert zich voor "ongehoorde fouten en slechte beslissingen".

Dimon (kleine foto) gaf gisteren persoonlijk uitleg over het verlies. Hij sprak van "ongehoorde fouten, slordigheden en slechte beslissingen". De topman gaf ook toe dat de strategie van de bank "risicovoller, instabieler en minder effectief" is geweest dan voorheen gedacht werd.

"Deze fouten hebben we onszelf aangedaan en dit is niet hoe we de bank willen leiden", excuseerde Dimon zich. Het totale verlies bij het investeringsfiliaal van de bank wordt voor het tweede kwartaal geschat op 800 miljoen dollar (619 miljoen euro).

Het aandeel van JPMorgan Chase ging 6 procent lager na de bekendmaking van het nieuws. Ook andere financiële aandelen deelden in de klappen.

Het miljardenverlies komt als een verrassing. JPMorgan Chase is de best verdienende zakenbank van de VS en kwam zonder veel kleerscheuren door de financiële crisis. In het eerste kwartaal haalde de bank nog een winst van 5,4 miljard dollar.