"Rutte slaat als een wildebras om zich heen"

In Nederland heeft PVV-leider Geert Wilders uitgehaald naar aftredend minister-president en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Rutte "slaat als een wildebras om zich heen", aldus Wilders in een sms aan de NOS.

Rutte zei in "Paul & Witteman" dat een stem op de PVV een verloren stem is, omdat die partij als het erop aankomt wegloopt voor haar verantwoordelijkheid. In de betreffende uitzending ontkende Rutte ook niet dat hij tijdens de onderhandelingen in het Catshuis tegen Wilders heeft gezegd dat hij de PVV zal decimeren als er verkiezingen komen. Achteraf noemde hij dat "een zwak moment van boosheid".

Wilders reageerde vandaag in een sms aan de NOS. "Tijdens het Cathuisoverleg heeft Rutte gezegd dat hij gemotiveerd is om de PVV af te breken tot de laatste zetel. Wat een arrogantie. Dat zal hem niet lukken. Maar wat Rutte wel afbreekt is Nederland, met een onverantwoord en snoeihard bezuinigingspakket voor 2013 dat werkgelegenheid, koopkracht en economische groei kost en het land overlevert aan Brusselse wolven'', aldus Wilders.

Het premierschap van Rutte eindigde nadat onderhandelingen over bezuinigingen tussen de VVD, het CDA en de PVV stuk liepen. De drie partijen onderhandelden zeven weken in het Catshuis over extra bezuinigingen die nodig zijn om het door Europa vereiste begrotingstekort van 3 procent te behalen. Het was uiteindelijk Wilders die de stekker uit de onderhandelingen trok. Mark Rutte is opnieuw lijsttrekker voor de VVD. De verkiezingen vinden plaats op 12 september.