Afgelopen jaar verdwenen er minder cafés

Afgelopen jaar verdwenen in België 203 cafés. Dat is het laagste cijfer in 17 jaar. Dat schrijft Le Soir op basis van cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Dat staat in contrast met de cijfers die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) eind vorig jaar bekendmaakte.

Volgens het NSZ sloten vorig jaar 2.005 cafés de deuren, als gevolg van het rookverbod. Uit de cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek blijkt dat er slechts 203 cafés minder zijn. Volgens Le Soir houdt het NSZ er geen rekening mee dat er ook nieuwe cafés geopend zijn. De krant besluit daaruit dat het rookverbod niet het bloedbad heeft aangericht dat voorspeld werd door horeca-organisaties.

De cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek zijn gebaseerd op de btw-aangiftes. In ons land zijn er de laatste 17 jaar 13.000 cafés verdwenen. De daling van het aantal cafés volgt de vermindering van de bierconsumptie, die is gedaald van 121 liter per inwoner in 1990 tot 79,5 liter in 2011. Sinds de invoering van het rookverbod is er geen spectaculaire daling opgetekend.

"Wel impact van rookverbod op cafésector"

Volgens Horeca Vlaanderen heeft de cafésector wel degelijk te lijden onder het rookverbod. "Het is niet zo omdat het aantal cafés in 2011 niet sterk gedaald is, dat er geen sterke negatieve impact is geweest. Het aantal faillissementen gaat wel degelijk in stijgende lijn."

Volgens Horeca Vlaanderen gaan eigenaars van panden, zoals brouwerijen en drankhandelaren, actief op zoek naar uitbaters. "Het totale aantal cafés daalt dus minder sterk, maar de faillissementen zijn realiteit", klinkt het.