Autobouwer Carroll Shelby is overleden

De Amerikaanse autobouwer Carroll Shelby is overleden. Hij ontwierp onder andere de Shelby Cobra en de Shelby Mustang. Hij was na de Tweede Wereldoorlog een van de meest succesvolle autocoureurs in de Verenigde Staten. In de jaren 60 begon hij met de bouw van raceauto's.

Shelby won in 1959 de 24 Uur van Le Mans, maar toen bij hem een hartkwaal werd vastgesteld moest hij stoppen met autoracen. Hij kwam op het idee om een grote V-8-motor van Ford in een kleine Britse sportwagen te plaatsen, de AC Roadster. Hij doopte de auto de Cobra.

In 1964 vroeg Ford aan Shelby om een snelle Mustang te maken. De Shelby Mustang is nog steeds de belangrijkste sportwagen coupé van Ford.

"Dankzij hem domineerde Ford het racecircuit in de jaren 60", zegt Edsel Ford II. "En hij bouwde enkele van de meest bekende Mustangs. Zijn enthousiasme en passie voor de grootse auto's heeft iedereen geïnspireerd die met hem samenwerkte."

Carroll Shelby werkte ook voor andere autobedrijven. Bij Chrysler maakte hij de oorspronkelijke ontwerpen van de Dodge Viper. Bij General Motors werkte hij voor Oldsmobile.

Shelby werd 89 jaar oud. Hij overleed in een ziekenhuis in Dallas.