Griekse president start ultieme poging op

De Griekse president Karolos Papoulias heeft de leiders van de politieke partijen uitgenodigd in een ultieme poging om nieuwe verkiezingen af te wenden. De formatiepogingen na de verkiezingen van vorige week zijn mislukt.
Alexis Tsipras bij de Griekse president Papoulias.

Vorige zondag gingen de Grieken stemmen en dat veroorzaakte een politieke aardverschuiving. Neo Demokratia is de grootste partij en het regerende Pasok, de socialistische partij, werd pas derde. De grote verrassing was Syriza, de extreemlinkse partij van Alexis Tsipras.

Elke partij kwam aan zet, maar gisteren moest ook Pasok-leider en minister van Financiën Evangelos Venizelos (foto in tekst) vaststellen dat hij geen coalitie vond.

Papoulias is nu aan zet. Hij nodigt Venizelos, Tsipras en Georgios Samaras morgen uit. De president gaat ook praten met de vier kleinere partijen in het parlement.

Als er geen doorbraak komt, moeten de Grieken opnieuw gaan stemmen. Maar intussen verliezen de markten en de Europese leiders hun geduld met Griekenland. Twijfel groeit over de bereidheid van de Grieken om het Europese reddingsplan uit te voeren.

Alvast de extreemlinkse partij Syriza wil het reddingsplan niet uitvoeren en dat was ook de reden waarom hij gisteren het formatieoverleg opblies. Bovendien ziet het ernaar uit dat Syriza bij nieuwe verkiezingen zelfs de grootste partij zal worden. Tsipras kan dan proberen een coalitie op te zetten met partijen die het Europese reddingsplan willen herzien.