Indignados keren terug naar plaats waar het begon

In enkele Spaanse steden zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de bezuinigingen en de werkloosheid. De Indignados ("Verontwaardigden") zijn aan hun eerste verjaardag toe.

Precies een jaar geleden ontstonden de "Indignados", de protestbeweging in Spanje. Wekenlang kampeerden toen duizenden jongeren op Puerta del Sol, het centrale plein in Madrid.

De protestbeweging in Spanje kreeg wereldwijde navolging. Ook de "Occupy Wall Street"-beweging vloeide voort uit de Indignados.

Vandaag willen opnieuw duizenden mensen betogen op het Puerta del Sol-plein. Zo'n 3.000 agenten zijn opgetrommeld om te verhinderen dat mensen opnieuw tenten gaan opslaan. De betogers mogen maar enkele uren op het plein blijven. Voorlopig zijn er geen incidenten gemeld.

Maar het jubileum wordt vandaag niet echt gevierd. De situatie in Spanje is vandaag nog prangender dan een jaar geleden. Meer dan de helft van de jongeren is werkloos. De economie verkeert in grote moeilijkheden en de regering moet streng bezuinigen.

Niet alleen in Madrid, maar ook in Barcelona, Malaga en Bilbao uiten mensen hun ongenoegen. En in Berlijn en in Londen zijn er kleine schermutselingen tussen politie en Indignados.