Iris, Sandra Kim en andere tieners op het Songfestival

De 17-jarige Iris zal België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. “Jeugdigheid” is een beproefde succesformule op het Songfestival. Maar levert dat ook punten op? We maakten een overzicht van de jongste kandidaten en vergelijken hun prestaties.

Hoewel Iris de jongste Vlaamse kandidate ooit is, is Iris toch niet de jongste kandidate op het Songfesival dit jaar. Eva Boto uit Slovenië zal amper 16 jaar zijn tijdens de finale van het Songfestival. Ook de Slovenen kiezen voor een ballade, die zo uit een film van “Pirates of the Caribbean” geplukt lijkt. Het refrein laat Eva Boto zingen door dames met hoofddeksels die op z’n minst opmerkelijk te noemen zijn.

De vorige keer dat ons land “jong talent” naar het Songfestival stuurde, hebben we ons dat in elk geval niet beklaagd. Sandra Kim won in 1986 de muziekwedstrijd met haar liedje “J’aime la vie”. Hoewel ze zong "Moi j'ai quinze (15) ans et je te dis, whoa whoa, j'aime la vie", bleek ze amper 13 jaar te zijn tijdens haar deelname.

Ondertussen is de minimumleeftijd om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival opgetrokken naar 16. Jammer voor kinderen als Sandra Kim, maar zij kunnen nu deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival.

Maar als u dacht dat Sandra Kim de jongste deelnemer ooit was aan het Songfestival, dan hebt u het mis. Jean Jacques was amper 12 jaar oud toen hij met zijn liedje “Maman, Maman” de kandidaat was voor Monaco in 1969. Hij eindigde op de zesde plaats met één punt meer dan de Belg Louis Neefs die dat jaar deelnam met “Jennifer Jennings”.

Een andere jonge winnaar was de 19-jarige Jacqueline Boyer in 1960. Ze was de inzending van Frankrijk met haar liedje “Tom Pilibi”. Na de overwinning had Boyer nog een voorspoedige carrière. Ze toerde een tijdje door de Verenigde Staten en begon daarna aan een nieuw leven als zangeres van Duitse Schlagers.

Niet gewonnen, maar wel eeuwige roem verdiende Conny Froboess met haar liedje “Zwei kleine Italiener”. Froboess was 19 toen ze er een zesde plaats mee haalde op het Eurovisiesongfestival, maar haar lied werd daarna een echte wereldhit. Ze was de inzending van Duitsland en zong over twee Italiaanse jongens die dromen van Tina en Maria.

Een andere opmerkelijke tiener op het songfestival was de Ierse Dana Rosemary Scallon, de winnaar in 1970 met het lied “All Kinds of Everything”. In 1997 zou Dana een gooi doen naar het Ierse presidentschap als onafhankelijke kandidaat. Dat mislukte, maar enkele jaren later kreeg ze wel een zitje in het Europees Parlement. Ze is zeer conservatief en vocht tegen abortus, anticonceptie en zelfs echtscheidingen. In 2005 hield ze haar politieke carrière voor bekeken, nu duikt ze hier en daar op als jurylid bij talentenjachten.

2010, het jaar van de tieners

En zo doet er elk jaar wel een tiener mee aan het Eurovisiesongfestival, maar 2010 spant de kroon wat jonge kandidaten betreft. U herinnert zich misschien onze eigen Tom Dice met “Me and my guitar”. Hij was tijdens de finale 19 jaar oud en haalde een mooie zesde plaats.

De winnaar in 2010 was Lena's liedje “Sattelite”. Ze was negentien en charmeerde het publiek door een beetje onhandig te bewegen in een eenvoudig zwart jurkje. Een jaar later deed ze een tweede poging om het Songfestival te winnen met het liedje “Taken by a stranger”, maar toen eindigde ze in de finale op een tiende plaats.

Nederland stuurde dat jaar de 18-jarige Sieneke met het liedje “Ik ben verliefd (Sha-la-lie)”. Haar liedje was een minder groot succes, het eindigde 14e in de halve finales en heeft de slotshow dus niet meegemaakt.

Maar Sieneke en Tom Dice waren niet de enige tieners op het Songfestival in 2010. Safura Alizadeh was 19 en zong het liedje “Drip Drop” voor Azerbeidjan. In de finale eindigde ze net voor Tom Dice op een vijfde plaats.

Ook het Verenigd Koninkrijk stuurde in 2010 een tiener naar het Songfestival. Josh Dubovie was 19, hij moest zich met zijn liedje “That sounds good to me” tevreden stellen met een laatste plaats tijdens de finale. Het feit dat hij uit een lichtgevende doos tevoorschijn kwam ten spijt waren het vooral de zangprestaties van de achtergrondzangeressen die hem de das om deden.