Openluchtexpo TRACK op gang geschoten in Gent

De Gentse burgemeester Daniël Termont heeft zaterdagmiddag de openluchttentoonstelling TRACK op gang geschoten met een pistoolschot op de wielerbaan van het Kuipke. 41 kunstenaars uit 18 verschillende landen hebben op zes locaties in de Arteveldestad een werk opgesteld.

Twaalf jaar na Over The Edges en 24 jaar na Chambre d'Amis vindt in Gent opnieuw een grote openluchttentoonstelling plaats met werk van hedendaagse kunstenaars.

De curatoren Philippe Van Cauteren (SMAK) en Mirjam Varadinis (Kunsthaus Zürich) hebben twee jaar lang aan het project gewerkt. "Track omarmt de stad en laat de stad door de bezoekers op een andere manier ontdekken", aldus Van Cauteren.

Heel wat prominenten woonden de opening van het evenement bij. Onder anderen Geert Bourgeois en Joke Schauvliege waren present. "Kunst in de publieke ruimte zorgt ervoor dat kunst toegankelijk wordt", reageerde Vlaams minister van Cultuur Schauvliege (CD&V).

TRACK werd op de wielerbaan van het Kuipke geopend met een performance van Ahmet Ögüt. Zeven wielrenners reden de wielerbaan op met een lichtgevende letter op het stuur. De performance verwees naar het socialistische verleden van Gent en "het failliet van de sociale utopie en de vooruitgangsgedachte".

De openluchttentoonstelling TRACK is nog tot 16 september te bezoeken. Er wordt onder meer werk van Mark Manders, Michaël Borremans, Pawel Althamer en Benjamin Verdonck tentoongesteld.