Ruilt CD&V van partner in Halen?

CD&V en Open VLD hebben als het kartel Inzet drie legislaturen op rij samen Halen bestuurd. Nu stappen ze elk met een eigen lijst naar de kiezer. Laat CD&V, dat traditioneel de burgemeester in Halen levert, zich verleiden tot een andere partner? En wat wordt de rol van de N-VA, die voor het eerst in Halen naar de gunst van de kiezer dingt?
Burgemeester Willy Neven is na meer dan twintig jaar in die functie geen kandidaat meer voor de sjerp.

Het kartel Inzet heeft al drie legislaturen op rij probleemloos de politieke touwtjes van Halen in handen. Dat er sleet op de samenwerking kwam, bleek al na de verkiezingen van 2006. Toen moest Inzet een zetel prijsgeven aan het oppositiekartel van SP.A-Groen. Dat kartel slaagde er deze legislatuur evenwel niet in om de meerderheid aan het wankelen te brengen.

Integendeel, de oppositie komt ook verzwakt uit deze legislatuur. Groen telde bij het begin van deze bestuursperiode geen zitje in de gemeenteraad, maar in 2007 maakte Groen-lijsttrekker Jos Wouters als opvolger voor Marie-Paule De Coster (SP.A) toch zijn debuut in de raad. Lang zou hij niet in de gemeenteraad blijven. Enkele jaren later gaf hij er al de brui aan. Zijn zitje in de raad bleef sindsdien leeg.

Exit Willy Neven

CD&V-Halen slaat bij de verkiezingen in oktober een bladzijde om. Burgemeester Willy Neven is na meer dan twintig jaar in die functie geen kandidaat meer voor de sjerp. Met Erik Van Roelen krijgt CD&V een ander gezicht, niet nieuw, want Van Roelen heeft ook al heel wat politieke watertjes doorzwommen. Hij heeft er ondertussen ook al bijna tien jaar ervaring als schepen op zitten.

De hamvraag bij CD&V is of Willy Neven zijn partij nog als lijstduwer zal steunen. In 2006 was hij de stemmenkampioen, weliswaar dicht op de hielen gezeten door Erik Van Roelen.

Nu Open VLD opnieuw volledig op eigen benen staat, speelt de partij een vertrouwd gezicht uit: schepen Anita Bullens. Als schepen van Financiën is ze een van de spilfiguren in de huidige legislatuur. Lijstduwer Fernand Severi is eveneens een ancien.

De SP.A van Halen wil in oktober haar eigen electorale boontje doppen. Een kartel met Groen zit er voor de socialisten niet meer in, maar de SP.A moet wel op zoek naar een nieuw boegbeeld. Lijsttrekker Damien Clemens van 2006 ging in de loop van deze legislatuur buiten Halen wonen en kon dus niet in de gemeenteraad blijven zitten. Zijn plaats werd door Luc Deferme ingenomen.

Debuut N-VA

Net als in vele andere steden en gemeenten dient ook de N-VA in Halen een eigen lijst in. Vraag is of de partij veel potten zal breken. De afdeling is namelijk nog erg jong. Ze werd pas in mei vorig jaar gesticht. De lijst wordt aangevoerd door Danny Jacobs, die ook voorzitter is van de plaatselijke afdeling.

Met André Jacobs heeft Vlaams Belang één zitje in de gemeenteraad. Stapt de partij op 14 oktober opnieuw naar de kiezer? André Jacobs heeft tot nu toe niet in zijn politieke kaarten laten kijken.

Halen stemt op 14 oktober voor het eerst voor 21 gemeenteraadsleden, twee meer dan nu. In de huidige gemeenteraad bezet CD&V 10 van de 19 zitjes. Omdat haar positie van grootste partij zo goed als zeker niet in gevaar komt, blijft CD&V wellicht ook na de verkiezingen aan zet om de burgemeester te leveren.

Luk Weyens

lees ook