Tienduizenden holebi's tégen homofoob geweld

Tienduizenden holebi's en sympathisanten zijn afgezakt naar het centrum van Brussel voor de jaarlijkse Belgian Pride. De optocht begon met een minuut stilte uit respect voor het dodelijk slachtoffer van homfoob geweld.

Het is voor het eerst in jaren dat de Belgian Pride nog eens een duidelijk signaal wilde geven aan de politiek. Vorige week stierf een dertiger uit Luik, wellicht na een geval van gaybashing. Daarom stond de optocht dit jaar uitdrukkelijk in het teken van "4Every1".

De politie kon nog geen officiële cijfers vrijgeven, maar zegt wel dat er meer deelnemers waren dan de 50.000 van vorig jaar.

Voor de start was er een minuut stilte. Tijdens de optocht zelf werd er ook nog een stil zittend protest gehouden tégen het toenemende homofobe geweld. Heel wat deelnemers droegen op verzoek van de organisatoren ook een rouwband.

De organisatoren gaven gisteren nog een petitie tegen homofoob geweld aan premier Elio Di Rupo (PS), minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH). Die beloofden intussen dat er binnen de 6 maanden een actieplan komt om haatmisdrijven tegen holebi's, transseksuelen en transgenders strenger aan te pakken.