"Laat CREG beslissen over sluiten centrales"

Groen wil dat de CREG, de Commissie voor de Regulering van Gas en Elektriciteit voortaan beslist welke energiecentrales kunnen sluiten en niet de energieleveranciers zelf.

"Het is niet de exploitant die op basis van zijn balansen zou mogen beslissen", zegt Kristof Calvo (Groen) in "De zevende dag". "Partijen die al 10 jaar zeggen dat het licht zal uitgaan en die de bevoorradingszekerheid toch zo belangrijk vinden, kunnen niet anders dan dit voorstel steunen."

In het debat werd nog eens duidelijk dat de partijen ver uiteenliggen als het gaat over de kernuitstap. Minister van Energie Melchior Wathelet (CDH) wil in juli een voorstel doen aan de regering.

Volgens Willem-Frederik Schilts (Open VLD) komt de kernuitstap er zeker. Hij benadrukt dat die ook niet zal leiden tot stroomonderbrekingen. Volgens hem kunnen gezinnen hun energiefactuur met 70% doen dalen als ze doordachter zouden omgaan met energie. "En er is ook niets fout met het invoeren van elektriciteit uit het buitenland", klinkt het.

CD&V en N-VA willen voorlopig niet meegaan in het verhaal zolang er geen absolute zekerheid is over de bevoorrading.