Di Rupo: "Europa moet Athene geen raad geven"

"Europa moet geen raad geven aan Griekenland. Geef Athene wat tijd om een regering te vormen." Dat zegt premier Elio Di Rupo (PS) in een interview met een Duitse krant.

"Griekenland is een onafhankelijk land. De partijen moeten zelf een regering vormen. Europese leiders moeten zich onthouden van adviezen", zegt Di Rupo in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Vorige zondag gingen de Grieken stemmen. Drie formatiepogingen zijn al mislukt en president Karolos Papoulias probeert nog een laatste keer te bemiddelen. Als ook die poging strandt, dan moeten de Grieken in juni opnieuw naar de stembus.

"Wij dachten dat de Grieken op de goede weg waren door onze hulp en door hun overgangsregering. Maar nu hebben de Griekse burgers dat afgestraft in de verkiezingen. Die situatie is ernstig voor de hele eurozone."

"Maar we moeten de Grieken tijd geven. In Duitsland zijn er twee partijen in de regering. Ik heb zes partijen in de regering. In Griekenland zijn er ook minstens drie partijen nodig." Volgens Di Rupo is het logisch dat Athene tijd nodig heeft.

Di Rupo zegt ook dat de Europese Unie het begrotingspact moet aanvullen met maatregelen die de groei stimuleren en meer banen creëren. Dat laatste is ook een eis van de nieuwe Franse president François Hollande.

Maandag verschijnt in verschillende Europese kranten een interview met de Belgische premier. Le Monde, NRC Handelsblad, Süddeutsche Zeitung, La Repubblica en El País wisten Di Rupo te strikken voor een gesprek.