Einde aan politieke soap in Herk-de-Stad?

De Herkse politiek verkeert al meer dan een jaar in een complete impasse. Sinds de breuk met coalitiepartner SP.A heeft Open VLD de kant van de oppositie van N-VA/Nieuw en CD&V gekozen. Heel wat beslissingen van de SP.A, die in het schepencollege nog altijd de meerderheid heeft, werden dan ook door de wisselmeerderheid in de gemeenteraad teruggeschroefd.

Zes jaar duurt een legislatuur voor de gemeenten, maar de eerste vier - haast rimpelloze - jaren van deze periode worden in Herk-de-Stad compleet overschaduwd door de politieke heibel van de laatste twee jaar. Ruzie en een breuk in de coalitie van de SP.A en Open VLD, klachten, scheldpartijen, oeverloze marathonzittingen, beslissingen die amper een maand later al in de prullenbak vliegen. Het is maar een greep uit de politieke soep/soap die in Herk-de-Stad wordt geserveerd.

Auteurs op zoek naar een gekruid scenario rond politieke opponenten krijgen in Herk-de-Stad alle pittige ingrediënten voor een eindeloos vervolgverhaal op een presenteerblaadje geserveerd.

Liefde bekoeld

De hunker van Open VLD was groot om in 2006 - na drie legislaturen in de oppositie - met de SP.A in zee te gaan. Open VLD en de SP.A hadden bij de verkiezingen nochtans elk een procent prijs moeten geven. De SP.A verloor ook een zetel, maar als grootste partij behielden de socialisten wel de driekleurige sjerp.

CD&V en Nieuw waren met hun pas gevormde kartel bekaaid uit de verkiezingen gekomen (-8 procent), maar ze bleven in de gemeenteraad toch de krachten bundelen. Vlaams Belang deed met één zetel voor het eerst zijn intrede in de Herkse raad.

Tussen de SP.A en Open VLD boterde het aanvankelijk uitstekend, maar de liefde bekoelde toen de opvolging van burgemeester Paul Buekers (SP.A) bij zijn pensioen in 2010 op de tafel kwam. Open VLD aarzelde om de voordracht van Danny Pauly (SP.A, foto) voor de sjerp te ondertekenen. Pauly kreeg het op de heupen en vond steun plus de nodige handtekeningen bij oppositiepartij Nieuw. In ruil mocht ancien Laurens Appeltans van Nieuw zijn debuut maken als de eerste voorzitter van de gemeenteraad, los van het ambt van burgemeester.

Opmars van Grosemans

Bij de oppositie van Nieuw begon ondertussen Karolien Grosemans aan een opmars. In 2009 maakte ze haar debuut in de gemeenteraad als opvolger van Willy Geerdens (CD&V), die uit de politiek was gestapt. Als kandidaat op de Kamerlijst van de N-VA mocht ze bij de grote overwinning van De Wevers partij in 2010 meteen ook door naar de nationale parlement.

Het versterkte de aanhang van Nieuw (ontstaan uit de voormalige Volksunie), die zich prompt omdoopte tot N-VA/Nieuw en ondertussen ook gemeenteraadslid Michel Laenen van Vlaams Belang in de armen sloot.

Schepen op droog zaad

De breuk tussen Open VLD en de SP.A werd compleet toen de liberalen in het dossier voor de speeltuin in het park Olmenhof aan het stadhuis de kant van de oppositie kozen. In heel wat andere (belangrijke) dossiers trok Open VLD die lijn door.

Het zou boegbeeld Mark Vanleeuw van Open VLD zuur opbreken. De SP.A, die in het schepencollege nog altijd de lakens uitdeelde, zette hem op droog zaad. Al zijn belangrijke bevoegdheden - met op kop Openbare Werken - werden hem afgenomen. De politieke relaties gingen naar het vriespunt met als apotheose de behandeling van de begroting 2012. Het (SP.A-)cijferwerk werd met meer dan drie miljoen euro door de wisselmeerderheid teruggeschroefd.

Politieke rekening

Het is koffiedik kijken welke partij(en) welke prijs voor dat politieke gebekvecht moet(en) betalen. Ook de politieke kaarten liggen nog verre van duidelijk op tafel.

Van de lijst van de socialisten voor oktober is nog niets bekend, al lijdt het weinig twijfel dat burgemeester Pauly opnieuw een lijst wil aanvoeren om een gooi te doen naar de driekleurige sjerp.

Ook van Open VLD is officieel nog niets bekend, maar de partij speelt beslist Mark Vanleeuw weer als lijsttrekker uit.

Zeer tot ongenoegen van CD&V is het kartel CD&V-N-VA/Nieuw uit elkaar gevallen. N-VA/Nieuw rekent op de uitstraling van Kamerlid Karolien Grosemans als boegbeeld en op de boost van de partij in het algemeen, al is het maar de vraag of die op lokaal vlak in dezelfde mate speelt. CD&V heeft nog niet bepaald wie het gezicht wordt van de campagne.

Een half jaar voor de verkiezingen heeft ook Groen in Herk-de-Stad de neus aan het politieke venster gestoken. De jonge afdeling weet nog niet of ze aan de verkiezingen zal deelnemen en hoe, met een zelfstandige lijst of in een samenwerking met een andere partij.

Herk-de-Stad stemt op 14 oktober voor het eerst voor 23 gemeenteraadsleden, twee meer dan nu. Een voortzetting van de SP.A-Open VLD-coalitie is na hun onderlinge perikelen uitgesloten. Krijgt de wisselmeerderheid het dan voor het zeggen of kan de SP.A toch een andere partij overtuigen om mee in zee te gaan? Tenzij de uitslag van N-VA/Nieuw tot een omwenteling leidt….

Luk Weyens

lees ook