Extreemlinks weigert in Griekse coalitie te stappen

In Griekenland heeft de extreemlinkse partij Syriza geweigerd om deel te nemen aan een coalitie. President Loukas Papoulias probeert nog een coalitie op de been te brengen, maar het ziet er stilaan naar uit dat dat mislukt.
Tsipras, leider van Syriza, verlaat het presidentiële paleis.

Precies een week geleden gingen de Grieken stemmen. Syriza kwam als grote verrassing uit de stembus: de linkse partij eindigde tweede. De twee traditionele partijen Nea Dimokratia en Pasok eindigden respectievelijk eerste en derde.

Elk van de drie partijen kreeg de voorbije week al een kans om een regering te vormen. Maar dat mislukte. In een ultieme poging probeert de president nu te bemiddelen. De drie leiders van de grootste partijen zijn uitgenodigd. Maar Alexis Tsipras, de leider van Syriza, heeft het presidentiële paleis in Athene al snel verlaten. Hij wil niet in een regering stappen die de besparingen uitvoert die de EU oplegt.

Er is nog een waterkans dat Pasok en Nea Dimokratia een coalitie vormen, mogelijk met steun van de kleinere linkse partij Dimar. Maar als daar ook niets van in huis komt, moeten de Grieken volgende maand opnieuw gaan kiezen. Volgens peilingen zou Syriza die stembusslag overtuigend winnen.

Maar als er opnieuw verkiezingen komen, ziet het er bar slecht uit voor de Griekse economie. De markten zijn nu al erg ongeduldig en ook bij de Europese leiders is het geduld bijna op.