Forse klap voor Merkel in Noordrijn-Westfalen

In Duitsland heeft de partij van bondskanselier Angela Merkel, de CDU, een fikse nederlaag geleden bij de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen. De rood-groene coalitie kan aan de macht blijven.

Noordrijn-Westfalen wordt "de bondsrepubliek in het klein" genoemd: in "NRW" woont bijna een kwart van alle Duitsers. De uitslag is dus een belangrijke indicatie voor het beleid van de regering. In Noordrijn-Westfalen was sinds 2010 een minderheidscoalitie van socialisten (SPD) en de Groenen aan de macht, twee partijen die op het nationale niveau in de oppositie zitten. 

De CDU van bondskanselier Merkel, die na de deelstaatverkiezingen in 2010 de macht in Noordrijn-Westfalen moest overdragen, haalt vandaag 26,3 procent van de stemmen. Dat is nog 8,3 procent minder dan twee jaar geleden. Het is de slechtste score voor de CDU in de deelstaat sinds de Tweede Wereldoorlog, een historisch dieptepunt voor de christendemocraten.

De socialistische partij SPD haalt 39,1 procent en blijft dus de grootste. De Groenen halen 11,3 procent, een licht verlies van 0,8 procent. Wellicht blijft de coalitie van SPD en de Groenen, geleid door Hannelore Kraft (SPD - kleine foto) ook de komende jaren de belangrijke deelstaat leiden. Samen halen ze meer dan 50 procent, er zal dus geen minderheidskabinet meer zijn

Wel een lichtpuntje voor Merkel: de liberale partij FDP, waarmee Merkel op nationaal vlak in de coalitie zit, haalt meer dan 8 procent. Er waren namelijk twijfels of de FDP in NRW wel de kiesdrempel zou halen. En ook de Piratenpartij haalt met 7,8 procent in NRW de kiesdrempel en komt dus in het deelstaatparlement.

Het is nu de vraag welke lessen Merkel uit de resultaten zal trekken. Bij een deel van de bevolking heeft de bondskanselier duidelijk krediet verloren door de harde besparingen.