Open VLD gaat op zoek naar nieuw verhaal

Open VLD pleit voor een rechtvaardige vrijheid, die de klemtoon legt op verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Dat zei Alexander de Croo gisteren in zijn slottoespraak op de visiedag "Vrijheid - Nieuwe inzichten, nieuwe accenten" in Gent.

Open VLD gaf in Gent de aftrap voor de inhoudelijke vernieuwing in de partij die via een aantal studiedagen moet leiden naar een inhoudelijk congres waarop een nieuwe beginselverklaring geschreven zal worden.

Op de visiedag die Open VLD gisteren organiseerde, zei partijvoorzitter Alexander De Croo dat politieke ideologen vandaag de dag onder druk staan. "Populistische partijen hanteren geen ideologie maar goedkope slogans en creëren angst en onzekerheid. Conservatieve partijen - socialisten, nationalisten en conservatieven - houden vast aan de stilstand, wat leidt tot dirigisme en protectionisme."

Voor de liberalen is de vrijheid de belangrijkste kernwaarde. "Maar tegenover vrijheid moet rechtvaardigheid staan", zegt Alexander De Croo. De bankencrisis en de crisis van de overheidsschulden tonen volgens De Croo aan dat er nood is aan nog een nieuwe dimensie van het vrjiheidsdenken, verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

lees ook