Pompwerken aan trein in Godinne liggen stil

In Godinne, in de provincie Namen, zijn de pompwerken aan de laatste treinwagon stilgelegd. Specialisten moeten de trein eerst stabiel krijgen voor de laatste 10 procent van de gevaarlijke vloeistof weggepompt kan worden uit de wagon.

Eergisteren waren twee goederentreinen op elkaar gebotst in Godinne. Omdat een van de twee treinen chemische producten vervoerde, werd onmiddellijk een veiligheidszone rond de treinwrakken ingesteld. Gisteren is de hele dag gewerkt om de treinen te stabiliseren. Afgelopen nacht is het grootste deel van de gevaarlijke vloeistof weggepompt.

"Dat is een heel delicate procedure, die meer tijd in beslag neemt dan gepland", zegt Veerle Van Mierlo van de NMBS. "De veiligheidszone blijft behouden. De sporen zullen pas binnen enkele dagen vrijgemaakt kunnen worden."

Afgelopen nacht moesten meer dan driehonderd mensen overnachten bij familie of vrienden, of in de zaal die de gemeente had ingericht. De gemeente Yvoir heeft aangekondigd dat de lagere school en kleuterschool van Godinne morgen de hele dag gesloten zullen blijven.