SP.A-CD&V opnieuw aan zet in Kapelle-op-den-Bos?

Na de verkiezingen zal duidelijk zijn of de coalitie SP.A-CD&V in Kapelle-op-den-Bos zal worden voortgezet. Deze coalitie had 15 van de 19 zetels en dus een zeer ruime meerderheid. Het wordt afwachten wat het gewicht van burgemeester Else De Wachter (SP.A) zal zijn, die voor het eerst de SP.A-lijst zal trekken.

Burgemeester Leo Peeters (SP.A) behaalde in 2006 met zijn SP.A-Spirit-lijst 9 zetels, wat net niet genoeg was voor een absolute meerderheid. Peeters koos voor CD&V, dat 6 zetels haalde, en kon zo met 15 van de 19 zetels een ruime meerderheid vormen.

Peeters nam in juli vorig jaar ontslag om gezondheidsredenen, maar ook om de fakkel door te geven aan de jongere generatie. Hij was liefst 35 jaar actief in de gemeentepolitiek van Kapelle-op-den-Bos, waarvan 30 jaar als burgemeester. Hij was ook Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden (1995-1999) en werd vooral bekend van de "omzendbrieven-Peeters" over het taalgebruik in de gemeentebesturen in Vlaanderen.

Schepen Else De Wachter (SP.A) - tevens Vlaams parlementslid - volgde Leo Peeters zowat één jaar voor de verkiezingen op als burgemeester. Zij wordt dan ook getipt als lijsttrekker van de SP.A-lijst. Leo Peeters wordt getipt als lijstduwer.

CD&V Kapelle-op-den-Bos brengt de twee huidige schepenen Edward De Wit en Jos thomas in stelling. Edward De Wit wordt getipt als lijsttrekker. Ook gemeenteraadsvoorzitter Chris Reniers en fractieleider Ria Devos staan op de lijst. Voormalig gemeenteraadsvoorzitter Jos De Smedt, die meer dan 20 jaar actief was in de gemeentepolitiek van Kapelle-op-den-Bos, verhuist naar Keerbergen en is dus geen kandidaat meer in Kapelle-op-den-Bos.

Gemeentesecretaris lijstduwer bij N-VA

Aan de kant van de oppositie waren er in 2006 vier verkozenen: twee zetels voor de N-VA, een zitje voor Groen en een zetel voor Vlaams Belang-Vlot.

Bij de N-VA doet zich de grootste verrassing voor. Daar wordt huidig gemeentesecretaris Carl Van Riet (62) lijstduwer. Hij neemt daarbij duidelijk positie in tegen oud-burgemeester Leo Peeters (SP.A), met wie hij de laatste jaren in onmin leefde.

Van Riet nam na een hartkwaal ontslag, maar trok dat later weer in. Het gemeentebestuur weigerde hem echter opnieuw in dienst te nemen en hij vocht twee jaar geleden zijn ontslag aan bij de Raad van State. Daar kreeg hij gelijk, en sindsdien is hij opnieuw gemeentesecretaris. Als hij verkozen wordt en een mandaat opneemt, moet hij ontslag nemen als gemeentesecretaris, omdat beide functies niet combineerbaar zijn.

De N-VA-lijst wordt getrokken door gemeenteraadslid Renaat Huysmans (50), die huisarts is in Ramsdonk. De eerste vrouw op de N-VA-lijst wordt Ann Vergaelen (46), zaakvoerder van twee lingeriezaken in Kapelle-op-den-Bos en Bornem. Eerste jongere en derde op de lijst is Arno Peeters (25), gemeenteraadslid en parlementair medewerker van volksvertegenwoordiger Nadia Sminate uit Londerzeel.

Huidig LDD-raadslid David Van Hecke (ex-Vlaams Belang-Vlot) weet nog niet of hij kandidaat zal zijn bij de komende verkiezingen. Ook van Groen, dat met Ilse Rymenants één zetel heeft in de gemeenteraad, is nog geen lijst bekend.

Joris Herpol

lees ook