1600 Palestijnse gevangenen stoppen hongerstaking

Israël en Palestina hebben een akkoord bereikt dat een einde maakt aan de hongerstaking van minstens 1.600 Palestijnse gevangenen in Israël. Ze begonnen op 17 april een hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden waarin ze gevangen zitten.

Grootste actiepunt van de Palestijnse gevangenen waren de zogenaamde "administratieve aanhoudingen". Israël hield soms maandenlang mensen vast, zonder aanklacht of veroordeling. Dat zou voortaan niet meer kunnen.

Ongeveer 300 Palestijnen zouden op dit moment in de gevangenis zitten zonder dat ze van iets beschuldigd zijn. Zo'n administratieve aanhouding kan tot 6 maanden duren, maar kon ook telkens worden verlengd. Zo'n verlenging kan nu niet meer zonder officiële aanklacht.

Daarnaast hekelden de actievoerders ook nachtelijke doorzoekingen van cellen en de uitgebreide controle van bezoekende familieleden.

1600 van de 4800 Palestijnse gevangenen in Israël waren in hongerstaking, 4 van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis omdat ze zo zwak zijn.

De nieuwe overeenkomst geldt niet voor 7 gedetineerden die al meer dan twee maanden in hongerstaking zijn.