1,99 miljard euro winst voor Japan Airlines

Japan Airlines (JAL) heeft het voorbije boekjaar een recordwinst geboekt van 204,9 miljard yen. Dat is net geen 2 miljard euro. De winst is opmerkelijk omdat Japan Airlines in 2010 bescherming tegen schuldeisers moest aanvragen. Het relanceplan heeft blijkbaar gewerkt.

In januari 2010 werd bekend dat JAL 11 miljard euro schulden had. Het faillissement werd aangevraagd maar de luchtvaartmaatschappij kon uiteindelijk voortgaan in een afgeslankte vorm. JAL werd van de beurs gehaald en een derde van het personeel werd ontslagen. Verlieslatende routes werden geschrapt.

Nu maakt het bedrijf dus weer forse winst, daarom wil JAL later dit jaar opnieuw een beursnotering aanvragen. Voor het lopende boekjaar mikt Japan Airlines op een operationele winst van 150 miljard yen. Het bedrijf ziet nog een aantal uitdagingen, zoals de hoge olieprijs en minder toerisme na de tsunami.