23 Syrische soldaten gedood bij gevecht in Rastan

In de stad Rastan in Syrië zijn bij hevige gevechten zeker 23 regeringssoldaten om het leven gekomen. De stad is in handen van deserteurs en er woedt een bloedige strijd. De Europese Unie heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Het Syrische leger probeert de stad Rastan in de opstandige provincie Homs opnieuw onder controle te krijgen. Zeker 23 Syrische soldaten kwamen daarbij om het leven, tientallen militairen raakten gewond en 3 pantservoertuigen werden vernield.

Als antwoord op de repressie hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten nieuwe sancties op te leggen aan het regime van Assad. De Unie zal de buitenlandse tegoeden van 2 bedrijven en 3 personen, die als geldschieters van het regime worden gezien, bevriezen. Tegen de 3 personen is ook een visumverbod afgekondigd.

In totaal zijn nu al 126 aanhangers en een 40-tal bedrijven onderworpen aan de sancties. Ook de invoer van petroleum uit Syrië en de uitvoer van wapens naar het land worden door Europa geblokkeerd.

Ondanks het staakt-het-vuren dat op 12 april werd afgekondigd, gaan de gevechten in Syrië onverminderd voort. De Verenigde Naties hebben intussen zo’n 190 ongewapende waarnemers ter plaatse die moeten toezien op het staakt-het-vuren.