"Dit is echt met iemands leven spelen"

Vorige week veroverde een niet zo fraai filmpje het internet: twee mannen joegen in hun sulky hun paarden op op de openbare weg in Cork, Ierland, en dit zelfs in de rijstrook met verkeer dat in de tegenovergestelde richting aankwam. Op de beelden was te zien dat de politie de grootste moeite had de twee tot stilstand te brengen. Uiteindelijk werd een twintiger opgepakt voor verstoring van de openbare orde en dierenmishandeling. Hij werd nadien vrijgelaten, maar hij kan zeker nog een straf verwachten.

In Ierland werd er over het algemeen negatief gereageerd op het incident. Nochtans waren de twee mannen niet de enige "daders". Er werden ook een zestigtal toeschouwers genoteerd en verschillende van hen volgden het tweetal met de auto. De race vond vorige week zaterdag plaats. De oorspronkelijke video duurt ruim zes minuten.

"De risico’s voor paarden in dergelijke wedstrijden zijn groot. Er wordt hard gelopen en wanneer ze dan struikelen, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn", waarschuwde de dierenrechtenorganisatie ISPCA in Belfast Telegraph.

Ben Archibald van een plaatselijke toeristische vereniging aan RTE News: "Wat we in de video gezien hebben, dat is spelen met iemands leven. Er is daar helemaal geen cultureel draagvlak voor. Geen enkele toerist zal hierin iets cultureels zien. Dit was niets anders dan een totaal onaanvaardbaar gebruik van de openbare weg. Terwijl drafrennen perfect kan gebeuren in een omgeving die veilig is."

De politie beschouwt de race als "een serieus incident, dat tot op de bodem zal worden onderzocht".

Een ingekorte versie van de beelden, gemaakt door nieuwszender ITN, kunt u hier bekijken.

lees ook