Belgen kunnen Franse boete niet meer ontlopen

Wie in Frankrijk te snel of door het rood rijdt, krijgt zijn boete vanaf 1 juli thuis in de bus. België en Frankrijk hebben een akkoord gesloten om gegevens uit te wisselen. Ook Fransen die bij ons een verkeersovertreding begaan, zullen dus voortaan moeten betalen.

Nu ontsnappen veel Belgen die in het buitenland worden geflitst - en omgekeerd, buitenlanders bij ons - aan hun boete omdat landen elkaars databank niet kunnen raadplegen en dus ook niet aan de persoonsgegevens achter een nummerplaat kunnen. De enige manier om toch aan de gegevens te geraken, was tot nog toe via een individuele aanvraag door het parket.

België en Frankrijk komen nu een Europese richtlijn na die bepaalt dat alle lidstaten uiterlijk tegen november 2013 gegevens met elkaar moeten uitwisselen. Elk land moet een administratief aanspreekpunt aanduiden dat naam en adres van de overtreder moet meedelen in het geval van 8 belangrijke overtredingen.

Het gaat onder meer om te snel en door het rood rijden, rijden onder invloed en niet handenvrij bellen. De administratieve dienst die voor ons land de uitwisseling zal verzorgen, is het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).