Brugge pakt zwerfvuil aan

Meer aanwezigheid op pleinen en in parken, tien nieuwe mobiele vuilnisbakken en een integrale campagne van de dienst Leefmilieu, dat zijn concrete maatregelen die burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) vandaag heeft voorgesteld in de naam van de werkgroep “parken en pleinen” om zwerfvuil beter aan te pakken.

“Als stadsbestuur krijgen we heel wat vragen en bedenkingen rond overlast zoals zwerfvuil en lawaaihinder. Een zekere mate van overlast is in een stad normaal maar met deze aanpak tonen we alvast dat we al deze vragen ernstig nemen en er ook effectief wat aan doen”, zegt burgemeester Moenaert.

In de eerste plaats wil de werkgroep de aanwezigheid op het terrein vergroten. Zo zullen tijdens de drukke zomermaanden naast de mensen van de dienst Leefmilieu en Groendienst, zes jobstudenten ingezet worden om parken en pleinen helpen proper te houden en de gebruikers op respectvol gebruik aan te spreken.

“De beste preventie is de omgeving zo proper mogelijk houden: vuil trekt vuil aan, door snel afval te verwijderen, vermijden we verdere vervuiling”, zegt de burgemeester. “Maar preventiewerkers kunnen niet overal aanwezig zijn. Waar nodig worden ludieke borden geplaatst of kunnen verplaatsbare vuilnisbakken ingezet worden.”

Alcoholverbod

In extreme gevallen kan de Brugse politie gemeentelijke administratieve sanctieboetes (GAS-boetes) uitschrijven maar de nadruk in de aanpak ligt op preventie en dialoog. Ook wat de uitgaansoverlast betreft.

“Tot voor enkele weken namen we een trend in lawaaihinder waar. Grote groepen mensen die buiten aan cafés stonden te drinken, konden bedreigend overkomen of voorbijgangers daadwerkelijk lastigvallen. Maar dat probleem lijkt onder controle sinds we aankondigden een alcoholverbod op straat op bepaalde dagen en uren in te voeren. Er moest dus niet repressief opgetreden worden”, zegt burgemeester Moenaert.

lees ook