CD&V tegen verfransing en oven in Kampenhout

CD&V Kampenhout wil opvallen met haar programma. Daarom lanceert de partij van burgemeester Jean Meeus een campagne met slogans tegen de verfransing en een nieuwe verbrandingsoven aan Kampenhout-sas. "We hopen met frisse beelden de kiezer te overtuigen", luidt het.

Het was al geweten dat Jean Meeus (foto, tweede van rechts) geen kandidaat burgemeester meer zou zijn. Meeus zal de lijst duwen en zet zich volledig achter het partijprogramma. "Een verbrandingsoven aan Kampenhout-sas, dat kan echt niet", is hij duidelijk. "Alle partijen in de gemeenteraad zijn het daarover eens."

De ludieke slogan tegen de oven luidt: "Oven in Kampenhout? Enkel voor ovenbereide gerechten." De campagne werd uitgetekend door reclamemaker Wim Schamp (foto, rechts). "Op een originele en grappige manier wilden we van de klassieke manier van campagne voeren afstappen", zegt hij.

Lijsttrekker van de CD&V-lijst wordt Kris Leaerts (foto, tweede van links). Hij kaart vooral het probleem van de toenemende verfransing in Kampenhout aan. "Iedereen spreekt thuis de taal die hij of zij wil, maar het openbare leven moet Nederlandstalig blijven. Na onderzoek bleek trouwens dat dit een belangrijk punt is voor onze inwoners."

"Frans in Kampenhout? Enkel als je Frans heet", wordt dan weer de "geestige" leuze om de verfransing in te perken.

Of de campagne zal scoren moet nog blijken, maar de CD&V'ers van Kampenhout gaan met een "hecht team" en vol vertrouwen richting 14 oktober.

Groen vindt campagne "gezwans"

Bij oppositiepartij Groen Kampenhout wordt de campagne niet op gejuich onthaald. De partij vindt het hypocriet dat CD&V uitpakt met een campagne tegen de verfransing van Kampenhout, terwijl de CD&V-bestuurders het volgens hen de afgelopen jaren nooit over het probleem van de verfransing gehad hebben in de gemeenteraad. “Ofwel is de verfransing in Kampenhout geen probleem, ofwel heeft CD&V zich daar binnen het bestuur nooit iets van aangetrokken”; zegt Erik Torbeyns, gemeenteraadslid voor Groen.

Torbeyns vraagt zich dan ook af of CD&V Kampenhout misschien een gebrek aan inspiratie heeft. Inzetten op verfransing terwijl Kampenhout de komende legislatuur met veel belangrijkere uitdagingen zoals betaalbaar wonen, mobiliteitsproblemen, twintig miljoen euro aan openbare schuld, vergrijzing… te maken krijgt, vindt de partij ronduit onaanvaardbaar.

lees ook