DE Stadslijst, nieuwe lijst in Turnhout

In Turnhout komt er na T.I.M en V-krachT opnieuw een politieke lijst bij: DE Stadslijst. DE staat voor Democratische Eenheid. Deze eenheid bestaat uit oppositiepartijen Open VLD en Turnhout Vooruit.

Ook slaagde de eenheid erin enkele onafhankelijke politici te vinden die DE Stadslijst willen verstevigen.

Met Open VLD, Turnhout Vooruit en enkele onafhankelijken verenigt DE Stadslijst heel wat ideeën voor en visies op Turnhout. Toch zag de lijst het aanvankelijk nog groter. “Er is met heel wat mensen gepraat, waaronder enkele leden van Vlaams Belang”, vertelt gemeenteraadslid Pierre Gladiné (Open VLD). “Uit de gesprekken met Vlaams Belang is echter geen samenwerking voortgekomen. Vlaams Belang trekt dan ook alleen naar de kiezer.”

Met haar programma is DE Stadslijst nog volop bezig. “Wel staat al vast dat de partij zal focussen op het herstel van de stadsfinanciën, op lokale economie, op een eerlijke communicatie, op mobiliteit en op veiligheid”, zegt Gladiné (Open VLD).

Onafhankelijke ex-CD&V’ers

Dat de onafhankelijke politici voor de partij erg belangrijk zijn, bewijst het feit dat de lijst getrokken en geduwd wordt door een onafhankelijke. De 44-jarige lerares Bieke Mateusen trekt de lijst. Bio-ingenieur An Van Tornout wordt lijstduwer.

Hoewel beide vrouwen zich als onafhankelijke kandidaat stellen voor DE Stadslijst, zijn ze geen politieke groentjes. Beiden waren ze vroeger actief binnen CD&V. Mateusen was tussen 2001 en 2006 voor CD&V schepen in Vosselaar en provincieraadslid in Antwerpen. Van Tornout werd in 2006 nog verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V.

Naast Bieke Mateusen en An Van Tornhout heeft DE Stadslijst al twintig mensen die zich in oktober kandidaat willen stellen. Wie welke plaats zal innemen, staat nog niet vast, maar zeker is wel dat huidige gemeenteraadsleden Peter Reniers (Turnhout Vooruit), Pierre Gladiné (Open VLD), Jan Maes (Open VLD) en Eva Houet (Open VLD) een belangrijke plaats op de lijst zullen krijgen.

Mee besturen?

Met de nieuwe lijst hopen Open VLD en Turnhout Vooruit in oktober verkozen te worden. “Wij hopen op een goed resultaat om mee te kunnen besturen”, zegt Gladiné. Of DE Stadslijst ook effectief mee zal kunnen besturen, valt nog af te wachten. In oktober zal de Turnhoutenaar vanaf nu immers op acht partijen kunnen stemmen: CD&V, SP.A, Groen, Vlaams Belang, N-VA, V-krachT, T.I.M. en DE Stadslijst.

lees ook