Elke partij met een eigen lijst in Meise

Dat de verkiezingen van 14 oktober 2012 in Meise tot een grondige politieke verschuiving zullen leiden, staat vast. In Meise, dat sinds 2006 bestuurd wordt door een coalitie van CD&V/N-VA en Groen, gaan alle partijen apart naar de kiezer. Het wordt elk voor zich.
Marcel Belgrado

In 2006 was er nog het kartel CD&V/N-VA met lijsttrekker Marcel Belgrado (79), die dankzij de steun van Groen burgemeester werd. De drie verkozenen van Groen werden beloond met een schepenmandaat. Hoewel Marcel Belgrado graag nog lijsttrekker zou willen zijn voor CD&V, wordt hij na interne afspraken lijstduwer.

“Maar als ik voldoende stemmen haal, vanuit de staart van het peloton, ambieer ik opnieuw het burgemeesterschap”, aldus Belgrado, die ook een van de oudste burgemeesters van het land is. Een niet mis te verstane boodschap voor eerste schepen en partijgenoot Jos Emmerechts, die lijsttrekker wordt bij CD&V.

Voormalig kartelpartner N-VA dient in Meise een eigen lijst in. Lijsttrekker is Herwig Cornelis, lijstduwer is Willy Kerremans (ex-Onafhankelijke, ex-Open VLD). Groen zal sowieso deelnemen met een eigen lijst , met schepenen Marie-Jeanne Thaelemans, Joos Vereertbrugghen en Dirk Snauwaert.

Dat de coalitie CD&V/N-VA-Groen na 2012 niet wordt voortgezet, is door CD&V-kopstukken - onder andere kandidaat-burgemeester Jos Emmerechts- inmiddels bevestigd. De ruzies tussen CD&V en Groen de laatste twee jaar zijn haast niet meer bij te houden, met verschillende wisselmeerderheden tijdens stemmingen op de gemeenteraad als gevolg.

Het wordt voor de legislatuur 2012-2018 dus zoeken naar een nieuwe coalitie in Meise, want het lijkt ook uitgesloten dat één lijst de absolute meerderheid haalt.

Ook oppositielijsten elk apart

Grote uitdager van de ex-coalitiepartners is Open VLD met lijsttrekker en oud-burgemeester Roger Heyvaert, die graag opnieuw de burgemeesterssjerp wil omgespen. Fractieleider Virginie De Klippel (ex-schepen) staat op de tweede plaats, en op de vierde plaats krijgen we een nieuwkomer: zaakvoerder van het gelijknamige plantenbedrijf Gunther Van Doorslaer, die deelnam aan "Boer Zkt Vrouw" op VTM en tevens partner van de Merchtemse Open VLD-schepen Ella De Neve.

Ook Vlaams Belang dient een eigen lijst in, met lijsttrekker en gemeenteraadslid Jorgen Noens.

De SP.A, die momenteel geen zitje heeft in de gemeenteraad,  maakt eveneens een eigen lijst. Daar is OCMW-raadslid Roel Anciaux, broer van gewezen minister Bert Anciaux, lijsttrekker. Hij liet al verstaan “open te staan voor coalitiegesprekken, maar er moet inhoudelijk gesproken worden”, aldus Anciaux.

Wat de Franstalige partijen in Meise gaan doen, is nog niet bekend. Het Union des Francophones (UF) kwam vorige keer niet aan de bak in Meise, maar haalde ooit wel één zetel in de Meisese gemeenteraad.

Kiesstrijd open

Nu CD&V, N-VA, Open VLD, Groen, Vlaams Belang en SP.A elk met een eigen lijst kandidaat zijn in Meise, ligt de strijd volledig open. In de politieke wandelgangen van het gemeentehuis wordt gewag gemaakt van een voorakkoord tussen CD&V en Open VLD. Daarmee zou de monstercoalitie van de periode 2000-2006 misschien opnieuw aan bod komen.

Maar het voorakkoord wordt even staalhard als zenuwachtig ontkend. De uitslag van de verkiezingen zal dus bepalen welke coalitie het wordt in Meise.

Joris Herpol

lees ook