Eurogroep veegt een "Griekse exit" van tafel

De ministers van Financiën van de eurozone (de Eurogroep) houden nog altijd vast aan het Griekse lidmaatschap van de eurozone. Toch wordt die "Grexit" in de wandelgangen steeds meer hardop besproken.

Op de agenda stond eigenlijk de hervorming van de richtlijnen voor de financiële sector, maar in de praktijk kon de Griekse kwestie natuurlijk niet genegeerd worden.

Na afloop bevestigde de voorzitter van de Eurogroep en Luxemburgs premier Jean-Claude Juncker dat het vertrek van Griekenland uit de eurozone nog altijd geen optie is. Hij maakt zich sterk dat het land snel een regering moet krijgen die de nodige hervormingen en besparingen kan doorvoeren.

Ook onze minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) vindt dat een "Griekse exit" uit de eurozone geen oplossing voor de problemen zou bieden. 

Eerder hadden ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso gezegd dat de Grieken hun verplichtingen moeen nakomen, zoniet valt de buitenlandse noodhulp weg. Barroso was zelfs nog scherper: als de Grieken hun verbintenissen niet nakomen, moeten ze maar vertrekken uit de eurozone.  

Kan Griekenland eruit stappen?

De Europese ministers van Financiën zijn vandaag in Brussel samen om de zaak te bespreken. Als er geen nieuwe regering wordt gevormd, komen er nieuwe verkiezingen. De vrees is dat de partijen die de besparingsmaatregelen niet ondersteunen, dan nog beter zullen scoren.

De besparingsmaatregelen zijn het gevolg van het reddingsplan voor Griekenland van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze zijn noodzakelijk om niet bankroet te gaan en in de eurozone te kunnen blijven. 

Griekenland heeft tot nu toe al 110 miljard aan leningen gekregen in het voorjaar van 2010 en 130 miljard extra werd begin dit jaar toegezegd. De eerste schijven van die 130 miljard zijn al uitbetaald.

De Europese leiders zijn niet van plan om het reddingsplan te heronderhandelen zodat Griekenland de besparingen kan afzwakken. Rest de optie dat Griekenland uit de eurozone stapt en weer de drachme invoert, waarbij de waarde van de drachme sterk naar beneden wordt gehaald. Binnen de centrale banken van elk EU-land wordt naar verluidt nagegaan wat de financiële gevolgen daarvan zouden zijn.

Wat gaat ons dat kosten?

De gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene sluit alvast niet uit dat Griekenland de eurozone verlaat. Het is beter dat Griekenland in de eurozone blijft, zegt Coene in de Britse krant Financial Times. Als ze eruit willen, moeten ze wel eerst toestemming vragen aan de andere landen. Het antwoord zal allicht afhangen van de geschatte verliezen die de landen zullen lijden bij een exit.

Volgens ING-econoom Peter Vanden Houte in De Morgen zouden geldschieters de helft van hun investering verliezen als Griekenland uit de euro stapt en de drachme weer invoert. Een Griekse exit zou België 2 tot 3 miljard euro kosten, op voorwaarde dat Griekenland nog de helft van zijn schulden zal terugbetalen.

Vanden Houte waarschuwt wel voor "besmetting" want ook de banken hebben nog Grieks schuldenpapier. Bij de Belgische banken is dat afgebouwd maar heel wat Franse en Duitse banken hebben wel nog Grieks papier in handen. Als die banken gered moeten worden, heeft dat een invloed op de hele bankensector in Europa.