Groen op straat tegen "geklungel" met schuilhuisjes

Groen heeft op de Turnhoutsebaan actiegevoerd tegen “het geklungel en de chaos” die er heerst rond de plaatsing van nieuwe schuilhuisjes aan tram- en bushaltes. “Het stadsbestuur zegt dat de zwakke weggebruiker prioriteit verdient, maar dan moet ze dat ook hard maken”, zegt Marij Preneel, schepen van Borgerhout. “Het gaat niet alleen om comfort, maar ook om de veiligheid van de reizigers.”

“De soap heeft nu lang genoeg geduurd”, zeggen gemeenteraadslid Freya Piryns, districtsschepen van Antwerpen Joris Giebens en Marij Preneel. “De stad heeft Clear Channel al in mei 2011 de opdracht gegeven om nieuwe schuilhuisjes te plaatsen, maar het heeft eerst maanden geduurd eer die er stonden. En toen bleek ook nog eens dat de huisjes niet aansluiten op de vroegere afsluiting.”

Met alle gevolgen van dien. Op 13 april komt een jongetje van 5 op de Turnhoutsebaan onder een vrachtwagen terecht en verliest zijn voetje. “De oorzaak? Een gat in de balustrade van het perron, gevolg van de plaatsing van de nieuwe schuilhuisjes.”

In de kou

Dat de stad volgens Groen ondertussen weinig tot niks onderneemt, was de reden om (nogmaals) in actie te komen. “Het stadsbestuur heeft ontzettende slechte afspraken gemaakt met Clear Channel. Blijkbaar stapelt het geklungel zich maar op en we hebben geen idee hoe het verder zal gaan. Wanneer komen die nieuwe schuilhuisjes er eindelijk? En waarom was heel die vervangingsoperatie eigenlijk nodig? We weten het niet. Ondertussen staat de reiziger - letterlijk - in de kou.”

Groen wil het thema met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen niet opblazen, maar vindt wel dat het stadsbestuur duidelijk tekortschiet. “De stad beloofde de kiezer de zwakke weggebruiker te allen tijde te beschermen, maar maakt gedane beloftes blijkbaar niet hard.”

Audit

Guy Lauwers (SP.A), schepen van Openbare Werken gaat akkoord dat de afstemming tussen stad en Clear Channel beter kon. “Maar we hebben aan onze eigen stadsdienst wel de opdracht gegeven een audit uit te voeren hoe het beter kan. Hun advies nemen we dan mee in de toekomst. Over drie weken krijgen we van Clear Channel ook de planning voor de laatste schuilhuisjes die moeten worden geplaatst.”

lees ook