Jane Goodall lokt 1.100 geïnteresseerden naar VUB

Een debatavond met antropologe en biologe Jane Goodall lokt 1.100 mensen naar de VUB. Goodall werd wereldberoemd dankzij haar onderzoek naar de chimpansee. De debatavond was een samenwerking tussen de VUB en de Verenigde Naties.

Goodall wil de aanwezigen duidelijk maken dat het tijd wordt om meer zorg te dragen voor de aarde. "Het is ongelukkig dat het meest intellectuele wezen ooit op aarde de aarde aan het vernietigen is, op een snelle manier.", vertelde ze in een gesprek met Terzake.

De 74-jarige onderzoekster heeft een organisatie die mensen wil aanzetten tot actie, want er blijven niet veel chimpansees meer over. Dat komt door de ontbossing en door een jarenlange jacht op de dieren vanwege hun vlees.

In de jaren '60 ontdekte Goodall dat de chimpansee slimmer is dan de mensen toen dachten. "Toen ik begon dacht men dat de mens, en de mens alleen, gereedschappen gebruikte en maken. Maar chimpansees doen dat ook."

Over het werk van Goodall werd een spraakmakende documentaire gemaakt: "Jane's Journey". Voor het debat begon, kregen deelnemers de film te zien.