Lijstvorming veroorzaakt onrust in Antwerpse Open VLD

Uit een recente peiling blijkt dat Open VLD maar twee zetels zou behouden in de Antwerpse gemeenteraad en dat maakt de topplaatsen op de lijst duur. Minister Annemie Turtelboom, die wellicht de lijst trekt, moet oud en jong proberen te verzoenen. Zowel Kris Luyckx, Philippe De Backer, Luc Bungeneers als Claude Marinower staan te trappelen om de nummer twee te worden.

De Antwerpse Open VLD behaalt volgens een recente peiling  een magere 5,5 procent. Dat is bijna de helft van de score van 2006. Daarmee zou Open VLD slechts twee zetels behouden in de Antwerpse gemeenteraad. Dat sombere vooruitzicht maakt de topplaatsen op de lijst erg duur. Minister Turtelboom zegt een evenwicht te willen vinden tussen ervaren rotten en jonge wolven,  zoals Europees parlementslid Philippe De Backer en gemeenteraadslid Kris Luyckx. Zij lijken in "poleposition" te liggen voor de tweede plaats.

Als Open VLD in Antwerpen kiest voor verjonging, is dat dus logischerwijze ten koste van de oudere generatie. Luc Bungeneers en Claude Marinower (beiden 57 jaar) zouden de grootste slachtoffers worden. Schepen Luc Bungeneers speelde nochtans een sleutelrol om de Antwerpse begroting uit de rode cijfers te houden. Fractieleider Claude Marinower is dé verbinding met de joodse gemeenschap.

Schepen Bungeneers is er niet gerust in en hoopt dat de Antwerpenaar zijn beleid kan beoordelen. Maar dat kan enkel op een verkiesbare plaats. Op speculaties over de interesse van een andere partij reageert de schepen afwijzend. Intussen overlegt het lijstvormingscomité verder over de Antwerpse strategie.

lees ook