Mensen die in een stad wonen bewegen meer

Wie in de stad woont, fietst en wandelt dagelijks 15 minuten meer dan mensen die op het platteland wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gent. Dat de stad soms minder veilig is om te bewegen en dat er weinig groen is, lijkt mensen dus niet te storen.

Mensen die in een stad wonen, hebben bijvoorbeeld vaak winkels in de buurt en kunnen daar dus makkelijk te voet of met de fiets naartoe. Wie op het platteland woont, neemt makkelijker de auto naar de supermarkt.

Maar dat is niet de enige verklaring voor het verschil. Mensen die in de stad wonen, gaan ook vaker wandelen of fietsen in hun vrije tijd. Blijkbaar is de stad even aangenaam om in te wandelen dan het platteland. "Het feit dat deze omgeving drukker is door de vele auto's, en daardoor soms gevaarlijker is om te fietsen of te wandelen, of het feit dat er weinig groen aanwezig is in het stadscentrum, bleek niet zo belangrijk", vertelt onderzoekster Delfien Van Dyck.

In de Verenigde Staten en in Australië werden al gelijkaardige onderzoeken gevoerd en ook daar bleek telkens dat stadsbewoners vaker bewegen. Nu is dit voor het eerst aangetoond in Europa.