Naar een regering van technocraten in Athene?

De Griekse president heeft de politici opgeroepen om een regering van technocraten te steunen. De conservatieven en socialisten zijn bereid om dat initiatief te steunen, maar ze hebben een partner nodig.

Na drie mislukte formatiepogingen door telkens een andere partijvoorzitter, is het nu de beurt aan president Karolos Papoulias (rechts boven)  om een initiatief te nemen dat nieuwe verkiezingen en een mogelijke exit uit de eurozone moet voorkomen.

Vanavond heeft Papoulias de conservatieve partijvoorzitter Antonis Samaras, zijn socialistische tegenhanger Evangelos Venizelos en Fotis Kouvelis (links boven), de leider van de kleine pro-Europese partij Democratisch Links, uitgenodigd.

Na afspraak raakte bekend dat Papoulias hen gevraagd heeft om een regering van technocraten, dus geen politici, te steunen. Samaras en Venizelos zijn daartoe bereid, maar Kouvelis nog niet. Hij wil nog altijd de grotere extreemlinkse partij Syriza aan boord, maar die weigert te praten over besparingen of hervormingen en is dus geen optie voor de Europese Unie.

Morgenochtend worden alle partijleiders, behalve die van de nenazipartij Gouden Dageraad, bij Papoulias verwacht. Wellicht zal dan snel duidelijk worden of nieuwe verkiezingen in juni alsnog vermeden kunnen worden.