Placido Domingo en Simon Rattle gelauwerd in Israël

De Spaanse tenor Placido Domingo en de Britse dirigent Sir Simon Rattle zijn gisteren in Israël gelauwerd met een Wolf-prijs. Die prijzen bekronen nog levende artiesten of wetenschappers voor hun uitzonderlijke verdienste.

In de categorie kunst deelden Rattle (foto in tekst) en Domingo ( grote foto) de prijs. In de andere categorieën zijn de winnaars de Amerikanen Paul Alivisatos en Charles Lieber (chemie), de Amerikaan Ronald M. Evans (geneeskunde), de Israëliet Jacob Bekestein (fysica) en de Amerikaan Michael Ascbaden en de Amerikaans-Argentijnse Luis Caffarelli (wiskunde).

Elke laureaat krijgt 77.300 euro. Domingo en Rattle konden niet aanwezig zijn bij de ceremonie. Domingo is operazanger en dirigent. Hij is vooral bekend van het populaire project De Drie Tenoren (met Luciano Pavarotti en José Carreras). Rattle verwierf bekendheid als dirigent van de City of Birmingham Symphony Orchestra. Sinds 2002 is hij chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker.

De Wolf-stichting werd in 1978 opgericht door scheikundige, diplomaat en filantroop dr. Ricardo Wolf. Het is een niet-gouvernementele stichting met zetel in Israël die jaarlijks voor diverse disciplines zoals geneeskunde, wiskunde, landbouw, fysica, scheikunde en kunst prijzen uitreikt.